Vår älskade pepparkaka har sedan länge varit en tradition kring juletid. Det finns inte många olika recept på pepparkakor, i alla fall inte många som skiljer sig märkbart från det ursprungliga receptet på pepparkakor som blivit till ”jul-kakan” som vi har idag. Den 9 december är det pepparkakans dag i Sverige men kakan äts egentligen året om och avnjuts av människor runt om i hela världen.

Pepparkakor – Julmat – Julmaten.se

Skurna pepparkakor

Skurna pepparkakor

Gör gärna pepparkaksdegen dagen innan du bakar dessa pepparkakor då hinner smakerna från kryddorna gifta sig med varandra. Toppa dem gärna med en citronkräm.

Rånepepparkakor

Rånepepparkakor

Fantastiskt goda pepparkakorkakor med citron- och ingefärssmak som har sitt ursprung i Råneå i Norrbotten. Kakorna blir ganska hårda men ändå spröda och lite knäckiga, garanterat en favorit på kakfatet året om. Det är alltid roligt när vi får recept från kunder – det här receptet har Rut Sundén lämnat till oss.

Pepparkaksmuffins med citrontopping

Pepparkaksmuffins med citrontopping

Muffins med pepparkakskryddor och citron med syrlig citrontopping, försvinnande goda och fungerar hela året inte bara till jul.

Pepparkaksdeg

Pepparkaksdeg

Här är ett enkelt recept på pepparkaksdeg till klassiska pepparkakor.

Pepparkakor

Pepparkakor

Det här pepparkaksreceptet kommer ursprungligen från Gateaus kokbok, men vi har tillsatt lite extra sirap för att få lite sötare pepparkakor.

Kladdkakemuffins med pepparkakssmak

Kladdkakemuffins med pepparkakssmak

Goda och kladdiga minimuffins med smak av choklad, valnötter och pepparkaka som passar bra till julkaffet.

Pepparkakan som vi känner den är en tunn, spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkol, cederolja, citron- och pomeransskal.

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men att man redan på 1800-talet före Kristus avnöt denna delikata kaka är det inte många som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

Myter kring pepparkakor
Pepparkakan är en önskekaka.
Under medeltiden uppkom en lek kring ätandet av pepparkakor. Den lever kvar än idag och förknippas mest med julafton och att önska sig en julklapp. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

Man blir snäll av att äta pepparkakor
Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger ”ät en pepparkaka till så blir ni snälla” lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellanåt. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem (de var så goda). Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev snäll av kakorna får vi lämna åt fantasin.

Tyskland och pepparkakskonsten
Tyskland, närmare bestämt Nürnberg var länge ett viktigt handelscentrum för pepparkakstillverkningen och här fanns det under 1300-talet konstnärer som även var pepparkaksbagare. De tillverkade pepparkaksformar i trä som föreställde diverse ting. Det kunde vara vapensköldar, kungar, trumslagare, ryttare, hästar, porträtt, religiösa motiv samt mycket mer. Sedan tryckte de ner deg i dessa formar och gräddade den delikata motivkakan.

Pepparkakan som handelsvara
Pepparkakan som handelsvara kom till på 1500-talet då de såldes i speciella klosterapotek och klosterägda bagerier i de svenska städerna. Då såldes de främst i medicinskt syfte men givetvis köpte folk dem även för njutnings skull. Pepparkakor importerades även färdiga, då framförallt från Nürnberg som fortfarande var ett viktigt centrum för pepparkakstillverkning och export av varan.

I takt med industrialismens framfart, föddes även de pepparkaksformar som vi använder än idag i hemmen. Tidigare gräddade man pepparkakor i utsnidat trä men nu började man använda bleckplåt och utkavlad deg. Den gamla metoden för att forma pepparkakor, det vill säga med utsnidat trä gjorde att kakorna fick mer detaljrikedom. Detta försvann med den nya metoden men ersattes snabbt av garnering efter gräddning.
Pepparkakans form
De pepparkaksformar som användes för att forma utkavlad pepparkaksdeg (bleckplåtsformar) är nästan samma som är populära än idag. Närmare bestämt hjärtan, grisar och änglar. Många tror säkert att dessa pepparkaksformer har med julen att göra men detta är en stor missuppfattning.

Hjärtat är en kärlekssymbol som användes i klostren av nunnorna när de skulle forma pepparkakor, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.

Pepparkakan blir en julkaka
När pepparkakskonsten kom till Sverige var det en ”året-runt-kaka” och då framförallt en kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten mer möjlighet att köpa mjöl, socker och andra råvaror. Detta medförde att man började baka mer hemma och runt juletid ställde man alltid till med storbak av alla favoritbröd och favoritkakor. Därmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul då dess råvaror var något dyrare än andra kakors.

Seden att måla pepparkakor i olika färger och hänga upp dem i fönstret och i julgranen kommer dock från Tyskland och är mycket äldre än så. Det var tyskar som flyttade till södra Sverige under Hansatiden på 1200-1300-talet som tog med sig denna tradition till oss, vi var bara lite senare med att börja utöva den.

Lyckas med mat – Topplista Pepparkasformar

Pepparkakshus mall

Pepparkakshus mall

Det ska vara enkelt! Med denna mall för pepparkakshus kan du med hjälp av två avtryck i pepparkaksdegen ha delar till ett komplett pepparkakshus. P…
Pris: 49

Enhörning

Enhörning

pepparkaksform i formen av en enhörning….
Pris: 40

Flygande hjärtan

Flygande hjärtan

Överraska med roliga pepparkakor….
Pris: 34

Set med pepparkaksformar

Set med pepparkaksformar

Ett set med fem olika klassiska pepparkaksformar – en gubbe, en gumma, en gris, ett hjärta och en stjärna….
Pris: 59

Snöflinga pepparkaksform

Snöflinga pepparkaksform

Snöflingor till julbordet….
Pris: 40

Pepparkaksform - Kors

Pepparkaksform – Kors

Dekorera dop-eller konfirmationstårtan med kors. Utstickare i rostfritt stål….
Pris: 31