Enkel steg för steg beskrivning med bilder hur du bakar eget bröd med olika typer av brödrecept.

Det är nästan ett måste med en bra köksassistent till exempel en KitchenAid Artisan för att man ska få ett bra bröd. För att man ska få ut maximalt av glutentrådarna så bör man blanda degen långsamt och i ca 17 minuter sedan tillsätter man saltet och blandar ytterligare två minuter. Ska man göra det för hand så orkar man inte baka så ofta.

Bra saker att ha när du bakar bröd
Köksassistent som rymmer en deg på 1 liter vätska.
Köksvåg som väger upp till minst 2 kg. En bra köksvåg
Digital kökstermometer, gärna trådlös. Köp en kökstermometer
Brödform i teflon där brödet inte fastnar så lätt.
Brödduk till att täcka brödet när det är klart.

Detta behöver du för ett gott bröd
6,5 dl kallt vatten
ca 1100gr vetemjöl special
1 msk god olivolja
1 msk brödsirap eller honung
1 msk äpplecidervinäger
25 gr färsk jäst
15-20 gr salt
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrö eller sesamfrö
Fler brödrecept: Matbröd

Så här bakar du
1. Mät upp jäst, vatten, olja och vinäger väg mjölet lägg ned allt i degblandaren.

2. Blanda degen långsamt i 17 minuter, tillsätt saltet och blanda ytterligare två minuter.

3. Smörj en teflonform (ca 35*28*7 cm) med lite olivolja, stjälp upp degen och tryck ut den jämt över hela formen. Strö vallmofrö och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.

4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar


Varför jäser inte min deg?
Det var för kallt på jäsplatsen. Temperaturen bör vara minst 20° för att degen ska jäsa ordentligt.
Degen var inte plastad/övertäckt så det har dragit kall luft på degen under jäsningen.
Degvätskan var för varm eller för kall.
Degen knådades för lång/kort tid.
Jästen var gammal.

5. Värm ugnen till 230 grader och sätt in brödet. Efter tio minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar brödet till det har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometern.

6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt det svalna helt och dela brödet i 3-4 bitar. Frys in alla utom en och ta ut resten allt eftersom du behöver dem.

Varför blev mitt bröd hårt och/eller torrt?
Du lät inte degen jäsa tillräckligt länge.
Du hade för mycket mjöl i degen.
Du knådade degen för kort tid.
Det var för mycket fett i degen.
Degvätskan var för varm.

Varför smakar mitt bröd jäst?
Brödet var inte färdiggräddat.
Degen hade inte jäst tillräckligt länge.
Det var för mycket jäst i degen.

Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.

Brödskolan är hämtad här i från: Brödskola

Brödbakning och brödrecept

Bröd i Gjutjärnsgryta

Bröd i Gjutjärnsgryta

Det här brödet är både riktigt gott och riktigt enkelt och kräver inte mer än 4 ingredienser. Det gräddas i en gjutjärnsgryta vilket gör att brödet får ett härligt segt inre och en hård skorpa. Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, t.ex. pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön.

Grahamsbröd

Grahamsbröd

Ett gott bröd med textur, bakat på vetemjöl special och grahamsmjöl.

Hamburgerbröd

Hamburgerbröd

Ett gott och smakrikt hamburgerbröd med två sorters mjöl.